Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ήταν ένα μικρό καράβι , ένα παιδικό αθώο τραγουδάκι.

      ανακάλυψε η Αλεξάνδρα Σεμερτζίδου  Πηγή:   Εφημερίδα των Συντακτών


 Οι "διαθέσιμοι" ή οι ναυαγοί της Μέδουσας

του Γιώργου Μαργαρίτη καθηγητή Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας Α.Π.Θ.


Jean Luis Theodor Gericault
Στις 2 Ιουλίου του 1816 ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, η φρεγάτα «Μέδουσα» ναυάγησε στα ανοιχτά των ακτών της Μαυριτανίας. Το πλοίο βρισκόταν σε επίσημη αποστολή και μετέφερε αξιωματούχους και επιβάτες –παλαιούς και νέους έποικους- προς τη Σενεγάλη, η οποία μόλις είχε επιστραφεί από τους Βρετανούς στη Γαλλία μετά το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο κυβερνήτης του πολεμικού ήταν ένας αριστοκράτης, ένας κόμης, εξόριστος στα ξένα από τον καιρό της Επανάστασης.
Από τους περίπου 400 επιβαίνοντες στο πλοίο –πλήρωμα και επιβάτες- οι 147, μέλη του πληρώματος και επιβάτες, επιβιβάστηκαν σε μια αυτοσχέδια σχεδία που κατασκεύασαν από τα κομμάτια του ναυαγίου. Μέσα στην ταραχή των στιγμών και την απόλυτη ανικανότητα του άρχοντα-καπετάνιου ανοίχθηκαν στη θάλασσα χωρίς τρόφιμα και χωρίς νερό. Η σχεδία βρέθηκε από ένα άλλο πολεμικό στις 17 Ιουλίου. Μόλις 17 από τους επιβαίνοντες σε αυτήν ήσαν ακόμα ζωντανοί. Και γι’ αυτούς όμως ήταν αργά. Οι περισσότεροι πέθαναν τις επόμενες ημέρες βαριά αφυδατωμένοι και με καταστρεπτικές τις επιπλοκές της ηλίασης. Στο παραλήρημά τους, πριν πεθάνουν, είπαν πράγματα φρικτά για όσα έγιναν στη σχεδία τις 15 ημέρες που περιπλανιόταν στην απέραντη θάλασσα.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

" Έζησα το θαύμα της Αλβανίας ''

Ποιές εμπειρίες ζωής οδήγησαν στη σύλληψη του " Άξιον Εστί"; Πώς αναδύθηκε, μέσα από την φρίκη του πολέμου, ο ποιητής του φωτός ;

Από μια συνέντευξη του Οδυσσέα Ελύτη στο φοιτητικό περιοδικό "Πανσπουδαστική" με τίτλο "Έζησα το θαύμα της Αλβανίας" το 1965, διαβάζουμε: 

- Προσωπικά, εσείς, σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός, τι κάνατε στον αγώνα;

- Τι να έκανα εγώ, ένα χαλασμένο παιδί της Αθήνας. Με κόπο, κόπο ανυπολόγιστο, κατάφερα να είμαι απλώς συνεπής προς την αποστολή μου. Αλλά είδα στα πρόσωπα των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν' αναδώσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου. Στο μέτωπο, αρρώστησα από βαρύτατο τύφο. Τα νερά που πίναμε όπου βρίσκαμε, ανάμεσα στα πτώματα των μουλαριών, ήτανε μολυσμένα. Χωρίς να γνωρίζω τι έχω, χρειάστηκε να κάνω τρία

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας

 από την Μαρία Πετρίδου

Πηγή: athensvoice.gr

Eνα ακόμα βίντεο για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, το οποίο γυρίστηκε με αφορμή την εκδήλωση «Coming Together In Skokie: A Celebration of Greek Culture 2013». Μια γιορτή αφιερωμένη στον ελληνικό πολιτισμό στο προάστιο Σκόκι του Σικάγου με τους 60.000 κατοίκους. Το βίντεο είναι δημιουργία του Ίβαν Σίλβενμπεργκ και της Γεωργίας Ταξάκη.

Τι γνωρίζετε για τη συναισθηματική κακοποίηση;

Είναι ο τύπος της συμπεριφοράς, λεκτικής ή πρακτικής που θέτει την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σε κίνδυνο. Αδιαφορία, απόρριψη, εκφοβισμός ,ταπείνωση ,απομόνωση, εκμετάλλευση, όλα αυτά είναι συναισθηματική κακοποίηση.


.
Παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης αποτελούν:
* Οι φωνές και οι κραυγές.
*
Οι χαρακτηρισμοί «είσαι ηλίθιος», «είσαι κακό παιδί», «είσαι άχρηστος/η».
*
Η σύγκριση των παιδιών με άλλα παιδιά, εις βάρος του «δεν αξίζεις τίποτε», «ο ξάδελφος σου πάει καλύτερα από σένα» κλπ.
*
Η έλλειψη στοργής, αγάπης και τρυφερών εκδηλώσεων.
*
Η δημιουργία ενοχών «θα με κάνεις να πεθάνω», «εσύ φταις για όλα».
*
Η ταπείνωση του παιδιού «είσαι για πέταμα», «τι ήθελα και έκανα ένα παιδί σαν και σένα» κλπ
*
Οι απειλές εγκατάλειψης ή βίας «θα φύγω και θα σε παρατήσω», «θα σε κλείσω σε ίδρυμα», «θα σου σπάσω τα κόκαλα» κλπ.
*
Οι ακραίες μορφές τιμωρίας π.χ. στέρηση φαγητού, νερού, κλείδωμα σε σκοτεινούς χώρους, δέσιμο κλπ.
.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

4 λεπτά με τον Κορνήλιο Καστοριάδη

από Αλεξάνδρα Σεμερτζίδου και Eμμανουέλα  Μαμαγκινίδου


Ο Κορνήλιος Καστοριάδης (Κωνσταντινούπολη 11Μαρτίου 1922–Παρίσι, 26 Δεκεμβρίου 1997) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979,υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.             
Βασική θέση στο έργο του Καστοριάδη κατέχει η έννοια της "Αυτονομίας", σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που ο ίδιος αποκαλέστηκε και "Φιλόσοφος της Αυτονομίας".
Στο βίντεο που ακολουθεί θα τον ακούσετε να μιλά για την εκπαίδευση.





Στο παρακάτω κείμενό του ίσως βρείτε απαντήσεις για τη ρατσιστική βία , τον πόλεμο, το μίσος.

 Οι ρίζες του μίσους
μετάφραση από την εφημερίδα Le Monde,  δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα To Bήμα 24 Ιανουαρίου 1999

Υπάρχουν δύο ψυχικές εκφράσεις του μίσους: το μίσος για τον άλλο  και το μίσος για τον εαυτό μας, το οποίο συχνά δεν παρουσιάζεται ως τέτοιο. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι και τα δυο έχουν κοινή ρίζα, την άρνηση της ψυχικής μονάδας να δεχθεί αυτό που για την ίδια είναι ξένο. Η οντολογική αυτή διάρθρωση του ανθρώπου επιβάλλει αξεπέραστους εξαναγκασμούς σε κάθε κοινωνική οργάνωση και σε κάθε πολιτικό πλάνο. Καταδικάζει αμετάκλητα κάθε ιδέα για μία «διαφανή» κοινωνία, κάθε πολιτικό πλάνο που αποσκοπεί στην άμεση οικουμενική συμφιλίωση.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Πρέπει οι γονείς να είναι τόσο αγχωτικοί με τα παιδιά;


  

Πηγή: mother.gr

προτάθηκε από την Μαρία Πετρίδου

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που οι γονείς αφήναν τα παιδιά να χαρούν ανέμελα την παιδική τους ηλικία, στις μέρες μας οι γονείς μοιάζουν να επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, για να διδάξουν όσα περισσότερα μπορούν στα παιδιά τους από πολύ μικρά.
Είναι αλήθεια ότι οι εποχές και οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν ερεθίσματα και εμπειρίες στα παιδιά τους και να τα βοηθούν να μαθαίνουν συνεχώς καινούρια πράγματα. Όμως, μήπως κάπου μέσα σε όλα αυτά έχει χαθεί το μέτρο;

4χρονα που μαθαίνουν αγγλικά, 5χρονα που τρέχουν τα απογεύματα από τη μια δραστηριότητα στην άλλη, γονείς που προσπαθούν να μάθουν στο παιδί τους να γράφει πριν καλά καλά μάθει να κρατά το μολύβι και αγχώνονται όταν εκείνο δεν τα καταφέρνει. Μήπως κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την εικόνα; Μήπως τελικά η κοινωνία μας έχει γίνει τόσο ανταγωνιστική, που το έχουμε περάσει και στα παιδιά μας;

Κάθε παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει στο δικό του χρόνο και η παιδική ηλικία δεν θα πρέπει να είναι ένας αγώνας, αλλά ένα ταξίδι που το παιδί θα απολαμβάνει. Αν το μικρό σας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να μάθει τους αριθμούς ή τα χρώματα, μην το πιέζετε. Θα τα μάθει σε μια ανύποπτη στιγμή, όταν θα προσπαθεί να βάλλει στη σειρά τρία αυτοκινητάκια ή όταν μυρίσει ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Δεν πειράζει αν το συνομήλικο ξαδερφάκι του τα ξέρει ήδη.

Τα μικρά παιδιά πρέπει κυρίως να παίζουν, αφού το παιχνίδι είναι το σπουδαιότερο εργαλείο μάθησης. Πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν την φαντασία τους, να κάνουν χαζομάρες, να φτιάχνουν φανταστικές ιστορίες και να γελάνε. Ή απλά να είναι παιδιά.

Πηγή: mother.gr

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Η μάχη των Γιαννιτσών 1912 από το κινηματογραφικό αρχείο του πολεμικού μουσείου.


Aντιγράφουμε από το εξαιρετικό  βιβλίο ΄΄Η μάχη των Γιαννιτσών΄΄( εκδόσεων της Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ") , του συμπολίτη μας φιλόλογου κ. Δημήτρη Χατζηβρέττα:

 Το βράδυ ( 19 Oκτωβρίου), όταν ο πολεμικός αγώνας διακόπηκε, έπιασε άγρια καταιγίδα με υπόκρουση κεραυνών, που έφερε κατακλυσμό και καταπόνησε τον στρατό.¨Εκτοτε η βροχή έγινε πιστή ακόλουθος των μαχών μας¨ σημειώνει ένας αξιωματικός....
Οι φαντάροι διανυκτέρευσαν στο ύπαιθρο όπως μπορούσαν, επάνω στο λασπώδες έδαφος. Ήταν ασφαλώς προς τιμήν τους το ότι παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την εξάντλησή τους, κράτησαν όλοι τις θέσεις τους κατά τη νύχτα, με τα όπλα στραμμένα προς τις τουρκικές γραμμές. Με μεγάλη δυσκολία έγινε φυσικά ο ανεφοδιασμός τους σε πυρομαχικά, όπως και κάποια περισυλλογή των τραυματιών, με φανάρια συνήθως. Όλη τη νύχτα ακούγονταν σπαραχτικές φωνές πόνου ή βοήθειας από λαβωμένους και των δύο παρατάξεων.
Η άλλη μέρα , Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ξημέρωσε μουντή και μελαγχολική. Ο αιματηρός αγώνας ξανάρχισε με την ίδια ένταση και με κατά μέτωπο πάλι επίθεση . Ο αιμοχαρής Άρης άλλη μια φορά οργίαζε. Οι Έλληνες που προωθήθηκαν τη νύχτα, επέδειξαν μεγαλύτερη ευψυχία. Το πυροβολικό ξεπέρασε τον εαυτό του στην προσπάθειά του να υποστηρίξει το πεζικό. Αξιωματικοί και στρατιώτες συναγωνίζονταν στο θάρρος και την αυτοθυσία. Κάθε ύψωμα κυριευόταν με αίμα και θυσία. Τότε πολλοί πολεμιστές ¨στη μέθη της μάχης ούτε το αίμα ούτε τον πόνο αισθάνονται¨. Αλλά ¨θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία¨......

by emmybubu

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Oι αρετές της ελληνίδας μάνας

H φίλη μας Μαρία Πετρίδου , συγκινημένη από τη φωτογραφία της Κυριακής που δημοσιεύσαμε, έψαξε και βρήκε πώς η ψυχωμένη μητέρα, αψηφώντας τα ΜΑΤ, έφερε την αποστολή της σε πέρας. Λαμπρό παράδειγμα προς όλες σας!


Επίσης μας έστειλε τις 26 αρετές που πρέπει όλες να διαθέτετε αν θέλετε να φέρετε επάξια τον τίτλο της ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΜΑΝΑΣ!  Ευχαριστούμε Μαρία!
  Πηγή :  www.athensmagazine.gr


1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
“Αν πρόκειται να σκοτωθείτε με τον αδερφό σου, πηγαίνετε έξω. Μόλις τελείωσα το σφουγγάρισμα.”

2. ΠΡΟΣΕΥΧΗ
“Κάνε την προσευχή σου να βγει ο λεκές από το χαλί.”

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
“Αν την άλλη Πέμπτη που θα πάω στο σχολείο σου για το τρίμηνο, δεν έχεις καλούς βαθμούς, καλύτερα να έχεις φύγει από το σπίτι πριν γυρίσω.”

4. ΛΟΓΙΚΗ “Δεν έχει γιατί. Γιατί έτσι είπα εγώ.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση - ντοκιμαντέρ

από την Εμμανουέλα Μαμαγκινίδου
    Το απόγευμα της Κυριακής, άκουγα την κόρη μου ( μαθήτρια της  Β΄ Γυμνασίου )  από το διπλανό δωμάτιο να αποστηθίζει την ιστορία της για το σημερινό επαναληπτικό διαγώνισμα. Κάποια στιγμή σταματά, εμφανίζεται μπροστά μου και με ρωτά για ποιό λόγο ένας τόσο έξυπνος και ικανός αυτοκράτορας σαν τον Ιουστινιανό  ''έκλεισε" την νεοπλατωνική ακαδημία της Αθήνας.
Κάθε μητέρα βέβαια θα έπρεπε να γνωρίζει την απάντηση, αλλά δυστυχώς εγώ αδυνατούσα. Της πρότεινα να επικεντρωθεί στο νομοθετικό έργο του Ιουστινιανού, μου φαινόταν σημαντικότερο. Επέμενε να παρατήσω το σιδέρωμα και να τη βοηθήσω να βρει την απάντηση σε κάτι μπλε βιβλία ( ενν.ιστορία του Παπαρρηγόπουλου ) που έχουμε στη βιβλιοθήκη. Μέσα σ΄ένα οργισμένο σύννεφο ατμού την έδιωξα για να αποστηθίσει καλύτερα Πανδέκτες και Νεαρές. Με υπάκουσε.
    Μισή ώρα αργότερα το οργισμένο πνεύμα του Πλάτωνα  εκδικήθηκε. Περιπλανώμενη από blog σε  blog, προσπαθώντας  να βρώ ιδέες για το δικό μας, έπεσα σε ένα ντοκιμαντέρ ισπανικής παραγωγής 2012  που προβλήθηκε σε 13 χώρες και αφορά στην εκπαίδευση των παιδιών παγκοσμίως.  Ξενύχτησα, έχει διάρκεια σχεδόν δυόμιση ώρες άλλα δεν μπορούσα να το αφήσω. Αναφέρεται στο σύστημα εκπαίδευσης και στην ιστορία του, στην εξουσία και τη δύναμη στα σχολεία , στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, στη διάκρισή τους και σε νέες ιδέες για την παιδεία. Πιστέψτε με, αν κάνατε τον κόπο να με διαβάσετε, δείτε τουλάχιστον  και  τα πρώτα 10 λεπτά του ντοκιμαντέρ. Με τη σειρά μου υπόσχομαι πως  θα ξεφυλλίσω όλο τον Παπαρρηγόπουλο αγκαλιά με το κοριτσάκι μου , μέχρι να βρεί την απάντηση στο τόσο ουσιώδες γι' αυτήν ερώτημα.
Για πλήρη οθόνη  πατήστε το τετραγωνάκι κάτω δεξιά της οθόνης You Tube.    

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

10 «μαθήματα πειθαρχίας» από το δάσκαλο του παιδιού μας

Πρόταθηκε από  Αλεξάνδρα  Σεμερτζίδου


10 «μαθήματα πειθαρχίας» από το δάσκαλο του παιδιού μας



Συγγραφέας : Ελένη Χαδιαράκου

Ο κλινικός παιδοψυχολόγος Dr. Kenneth  Shore μας δίνει 10 βασικά και αποτελεσματικά μαθήματα πειθαρχίας που κάθε γονιός θα μπορούσε να «δανειστεί» από το δάσκαλο του παιδιού του.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Σύνδεσμοι που αφορούν στην προστασία των παιδιών


 Τηλεφωνικές γραμμές

 1056        Γραμμή SOS από το Χαμόγελο του Παιδιού

116-111    Γραμμή στήριξης εφήβων ΕΨΥΠΕ

800 11 32000      Συνήγορος του Πολίτη - Κύκλος δικαιωμάτων του παιδιού

 Διαδίκτυο
 
http://www.saferinternet.gr/   
Ασφαλέστερο internet

http://www.0-18.gr/                                 
Συνήγορος του παιδιού

http://www.tilefonikigrammi.gr/default.asp
  Γραμμή στηριξης για παιδιά και εφήβους  0-18

http://www.somatikitimoria.gr/sitemap.htm
Δίκτυο για την πρόληψη και καταπολέμηση τησ σωματικής τιμωρίας

http://www.hamogelo.gr/
Το χαμόγελο του παιδιού

 Όποιοι άλλοι γνωρίζουν τέτοιους συνδέσμους να τους στέλνουν και θα δημοσιεύονται στην ίδια σελίδα.

Νομοθεσία για τους συλλόγους γονέων & κηδεμόνων

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Οδηγίες χρήσης του blog

Δεν χρειάζεται να συστηθούμε ο τίτλος του ιστολογίου μας τα λέει όλα.

Αρχικά θέλαμε να συσπειρώσουμε τους γονείς του σχολείου μας, πολύ γρήγορα όμως διαπιστώσαμε πως ο κόσμος του διαδικτύου δεν αναγνωρίζει τέτοια σύνορα. Είμαστε λοιπόν εδώ για όλους εσάς που οι σκέψεις σας, οι ανησυχίες σας, οι ιδέες σας μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν μέσα από ένα blog "συλλόγου γονέων & κηδεμόνων".


Πώς να δημοσιεύσετε στο blog μας



Στείλτε μας τα αρχεία σας με e-mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση pdelta.giannitsa@gmail.com.

Tα αρχεία σας μπορει να είναι :

                                                    κείμενα δικά σας         
                                                    φωτογραφίες(προσοχή δεν εκθέτουμε παιδιά ή άλλα πρόσωπα)
                                                    βίντεο
                                                    άρθρα από εφημερίδες ,intenret, ιστολόγια κ.α
                                                    αρχεία pdf
                                                    συνδέσμοι  (links)
                                                    προτάσεις  για άλλους ιστότοπους
Στο  e -mail σας μας γνωστοποιείτε το ονοματεπώνυμό σας. Δεν θα δημοσιεύσουμε τίποτα από κάποιον που δεν γνωρίζουμε. (Αν κάποιος όμως  επιθυμεί η δημοσίευσή του να γίνει ανώνυμα ή με ψευδώνυμο  είναι αποδεκτό).


                                                   
Σχόλια

Τα σχόλια σας δεν είναι απλά καλοδεχούμενα .Τα προσδοκούμε, είτε είναι αρνητικά είτε θετικά, γιατί αποτελούν την αφορμή για συζητήσεις και έκφραση πολλών διαφορετικών απόψεων πάνω σε ένα ζήτημα. Μην διστάζετε λοιπόν.
Mπορείτε να δημοσιεύσετε τα σχόλια σας κάτω από κάθε ανάρτηση.  Αν έχετε λογαριασμό google φαίνεται αυτόματα το προφίλ σας, αν όχι τότε επιλέγετε το "ανώνυμος"και μπορείτε  μέσα στο σχόλιο να  γράψετε και το όνομά σας.

Για οποιαδήποτε απορία ή παρατήρηση επικοινωνείτε μαζί μας και αν είστε ήδη blogger βοηθήστε  να γίνει καλύτερο το ιστολόγιό μας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...