Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Decoupage, το νέο εργόχειρο


  Σε όλη την υφήλιο οι γυναίκες αγαπούσαν το εργόχειρο. Αναγκασμένες να παραμένουν στο σπίτι για να ανατρέφουν τα παιδιά τους, αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας, τα διάφορα είδη εργόχειρου αποτελούσαν τη μόνη διέξοδο για να εκφράσουν τη δημιουργικότητά  τους και τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα. Αποτέλεσμα, η κατασκευή αντικειμένων που εκτός από χρηστική αξία είχαν και αισθητική. Αισθητική δε αξία τόσο υψηλή που κάποια τέτοια έργα αξίζουν σήμερα να φυλάσσονται σε μουσεία (π.χ το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα ).
 Οι καιροί άλλαξαν, οι γυναίκες άφησαν το μικρόκοσμο του νοικοκυριού τους, το κέντημα και το βελονάκι έμεινε στα άξια χέρια γιαγιάδων και προγιαγιάδων.Η έμφυτη όμως επιθυμία των γυναικών να στολίσουν το βασίλειό τους με όμορφα αντικείμενα φτιαγμένα από τα χέρια τους δεν άλλαξε.
  Δεν είχα ιδέα για το decoupage.Όταν μία φίλη μου έδειξε ένα από τα αντικείμενα που βλέπετε στις φωτογραφίες πίστευα πως είχε αγοραστεί από κάποιο κατάστημα. Όχι, απλά το είχε φτιάξει η αδελφή της η Μαρία, αυτοδίδακτη στην τεχνική του decoupage. H Μαρία έχει δύο μικρά παιδιά και έχει επιλέξει να μείνει στο σπίτι για να τα αναθρέψει. Τα  βράδια, όταν αυτά κοιμούνται, έχει επιλέξει να μην βλέπει τα αξιόλογα τηλεοπτικά προγράμματα αλλά να μεταμορφώνει όλα τα ταπεινά αντικείμενα που πέφτουν στα χέρια της. Την έπεισα να μου στείλει μερικές φωτογραφίες από τα έργα της και ιδού σας τα παρουσιάζω. Γιατί καλά όλα τα μεγάλα και σπουδαία θέματα με τα οποία καταπιανόμαστε εμείς του blog αλλά ας μην ξεχνάμε και τον αρχικό σκοπό της δημιουργίας του, να ενημερωνόμαστε, να επικοινωνούμε, να εκφραζόμαστε με όποιον τρόπο ταιριάζει στον καθένα μας.
 Υπόσχομαι σε λίγες μέρες να επανέλθω με φωτογραφίες των χριστουγεννιάτικων έργων της Μαρίας και περισσότερες πληροφορίες για το decupage.Όποιος επιθυμεί να διαφωτισθεί άμεσα ας επισκεφθεί την ιστοσελίδα  Βάλε Φαντασία

Σημ.1 Η Μαρία ασχολείται ερασιτεχνικά με το decoupage.
Σημ.2 Στα πιάτα που βλέπετε μπορείτε να σερβίρετε κανονικά.
by emmy bubu






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...