Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ιστορία της τέχνης

σύντομα μαθήματα από την Πόπη Κοκονά.


Πάμπλο Πικάσο, ισπανός ζωγράφος και γλύπτης, είναι ο διασημότερος σύγχρονος καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη επίδραση στην τέχνη της εποχής μας. Σε ηλικία 12 χρόνων είχε παρουσιάσει τους πρώτους του πίνακες στο στυλ των παλιών δασκάλων. Σε ηλικία 15 χρονών πετυχαίνει
Το παιδί με το περιστέρι


θριαμβευτικά στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης. Το 1900 εγκαθίσταται στο Παρίσι. Η πρώτη του έκθεση στον Βολλάρ έγινε το 1901 και παρουσίασε σε αυτήν συνθέσεις με σκηνές από καμπαρέ και ιπποδρόμια.
Το 1904 εγκαθίσταται στο περίφημο "Μπατώ Λαβουάρ", ένα ξύλινο σπίτι και συνδέεται με παρισινούς καλλιτέχνες και ποιητές όπως οι Μαξ Ζακόμπ, Σαλμόν, Απολινναίρ, Μπρακ και Ντεραίν και δουλεύει τα πρώτα του γλυπτά. Ζωγραφίζει τώρα σε μια λιτή και αβρή χρωματική γκάμα τα μελαγχολικά εκείνα πρόσωπα που χαρακτηρίζουν τη "μπλε περίοδο".
Αρλεκίνος
Ακολουθούν οι πίνακες με τους Αρλεκίνους, τους ακροβάτες του τσίρκου που θυμίζουν έναν κόσμο μυστηριακό, σχεδόν μαγικό.
Εγκαταλείποντας το μπλε χρώμα, περνά στο ροζ, είναι η "ροζ περίοδος". Αυτή η περίοδος διαρκεί πολύ.Το 1907 ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του Δεσποινίδες της Avignon που αποτελεί
Οι δεσποινίδες της Avignon
 σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Από εδώ ξεκινάει το νέο κίνημα του Κυβισμου.. Πίνακές του βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία και πινακοθήκες του κόσμου και το έργο του άσκησε τη βαθύτερη επίδραση στη ζωγραφική του αιώνα μας. "
Γκουέρνικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...