Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ιστορία της τέχνης - Paul Gaugouin

σύντομα μαθήματα από την Πόπη Κοκονά


Αυτοπροσωπογραφία 1893
Ο Γάλλος ζωγράφος Πωλ Γκωγκέν (Paul Gaugouin) γεννήθηκε το 1848 στο Παρίσι. Aνήκει μαζί με το Βαν Γκογκ και το Σεζάν στους επαναστάτες της τέχνης του. Με τους πειραματισμούς του επηρέασε αποφασιστικά τη μοντέρνα τέχνη του 20ου αιώνα και δίκαια ανήκει σήμερα, κατά γενική ομολογία, στην παρέα των μεγαλύτερων ζωγράφων όλων των εποχών.
Το 1891 αναζητώντας πηγές έμπνευσης σε άλλα μέρη με αρχέγονους αμόλυντους πολιτισμούς φεύγει για την Ταϊτή όπου και εμπνέεται από τον πολιτισμό και τη θρησκεία των ιθαγενών Μαόρι και ζωγραφίζει τις «Ταϊτινές» του.

«Αναχωρώ, κατά δύο χρόνια γηραιότερος, νεότερος κατά είκοσι, ακόμη πιο βάρβαρος από όσο ήμουν όταν έφτασα κι εντούτοις πιο μορφωμένος», θα γράψει αργότερα, όταν επέστρεψε στο Παρίσι όπου και έκθεσε τους πίνακές του.
Μετά όμως από μια σύντομη παραμονή θα εγκαταλείψει οριστικά τη Γαλλία το 1895 και θα φύγει για τη Νέα Ζηλανδία και ξανά για την Ταϊτή, όπου και θα ζήσει με σύντροφο την ιθαγενή Τεχούρα. Το 1901 μετακόμησε σε ένα από τα νησιά του Αρχιπελάγους της Μαρκησίας όπου και πέθανε το 1903.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...