Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Εικονογραφημένα παιδικά βιβλία και προπαγάνδα

   Λίγες μέρες πριν την προσοχή μου στο διαδίκτυο τράβηξε μία αφίσα, μία εικονογραφημένη φιγούρα του Χίτλερ να αγκαλιάζει ένα κοριτσάκι με γαλάζια κορδέλα στα μαλλιά. Αποκρουστικό, η πρώτη μου σκέψη. Αρκετά παλιό όμως, η δεύτερη σκέψη. Σε ποιους απευθυνόταν άραγε, η τρίτη και ψάξε το τώρα, η τέταρτη. Ομολογώ άργησα να βρω την άκρη αλλά ήταν μια άκρη που άξιζε πολύ περισσότερο από 30 κλικ κι ένα μισοκαμένο τοστ. Μία ανάρτηση-έρευνα θα έλεγα- για τη ναζιστική  προπαγάνδα στα παιδικά βιβλία, από το blog WAR of CARTOONS. Ένα κείμενο σοβαρό, λιτό δίχως συγκινητικές κορώνες και πολλές, πάρα πολλές, εικόνες που απλά τα λένε όλα. Αφού ξεπέρασα τις πρώτες ανατριχίλες από τις εικόνες και το καμένο ψωμί του τοστ η τελευταία μου σκέψη ήταν ανατριχιαστική: Πόσα στερεότυπα είναι σφηνωμένα στο μυαλό μου;

Απόσπασμα από την ανάρτηση:

Η εν λόγω αφίσα
Το ναζιστικό καθεστώς επέδειξε τεράστια μέριμνα στη διαπαιδαγώγηση των Γερμανών από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Οι θεωρητικοί του γνώριζαν καλά ότι για την επικράτηση και τη διαιώνιση ενός τέτοιου καθεστώτος δεν αρκούσε μόνο η αυτοκρατορία του τρόμου, αλλά και η διαπότιση των μυαλών των ανθρώπων με ένα νέο αξιακό σύστημα, παρανοϊκό στη σύλληψή του και μεταφυσικό στην ουσία του. Για να πραγματωθεί το χιτλερικό όραμα, δεν έφτανε η οικειοθελής συμμετοχή όσων στήριξαν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα ή η εξαναγκαστική συναίνεση όσων δεν το στήριξαν. 
Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η εξ αρχής ανατροφή μιας νέας γενιάς γερμανόπαιδων στη βάση μιας "εθνικά αναμορφωμένης" κοινωνίας, όπου ένα προσωποπαγές και πατερναλιστικό καθεστώς θα ασκεί ολοκληρωτικό έλεγχο στους υπηκόους του.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο WAR of CARTOONS.

by emmybubu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...